Molta gent demana saber la veritat de les coses. Fins i tot jo, a vegades. Però, per què? Per què volem saber-la, la veritat? Què és, la veritat?

La veritat és quelcom molt poderós. Igual que la raó, la veritat atorga al seu posseïdor la clau de volta de la vida i de la mort. La veritat ens farà lliures, que deia aquell. I les paraules d’aquell les ha fet servir qualsevol, evangèlicament, urbi et orbi, a bastament i efusiva. I per qualsevol cosa.

Que es descobreix un cas de corrupció? La veritat ens farà lliures. Que se soluciona un cas policial complicat? La veritat ens farà lliures. Que es descobreix que un senyor amb malalties hereditàries causades per endogàmia repetida cobra comissions per venda de mercaderia sospitosa? La veritat ens farà lliures.

I a mi, que em sembla tot molt bé, només em queda fer-me una altra pregunta: lliures de què? Personalment, crec que aquesta mena de veritats ens fan un xic més esclaus. Del lloc, la situació i els temps en què vivim.

Torno a preguntar: què és la veritat? Aquesta és una pregunta molt diferent de «què és veritat». I què és, «veritat»? Allò que «no és mentida»? El que és veritat per algú, pot ser mentida per altri. És el problema humà de la subjectivitat.

I la subjectivitat és allò que fa que hom vegi les coses de forma diferent, creant pel camí diferents veritats, que no «la veritat», d’uns mateixos fets. Podríem dir que la veritat, com la bellesa, està als ulls de qui observa? Existeixen coses veraces? O podríem dir que valdria més parlar de realitats diferents? Però llavors hauríem de definir què és realitat, i ara em fa mandra.

La veritat és que hi ha gent que, malgrat demanar-la, no la suporta. O no l’entén. O en pic la descobreix, s’aixeca i marxa. D’altres la segueixen amagant o prefereixen «mirar cap a una altra banda». I encara algú altre li posarà una mica de sucre, perquè la veritat és que una mica de sucre, tot ho fa passar.

Perquè al final, és important que les coses «passin», i puguem dormir bé. Dormir bé és important. I tenir bons somnis. Somnis ben dolços –amb sucre o no–, que ens ajudin a suportar el dia a dia.

Ara, en veritat us dic que volia dir moltes coses, però al final no he dit pas gran cosa… O sí? Perquè també és veritat que hi ha veritats que només són aparents.

Que tingueu dolços somnis.

Bonus track: us deixo, també, amb uns fets veritables sobre … el tapir