Una de les pràctiques esportives més practicades en aquest nostre país és, a part de la d’entrenador de futbol –sigui al bar o als partits escolars–, és la de dir què passarà en el futur.

Hi ha qui acostuma a referir-se a això com “profetitzar”. En realitat no és gaire diferent d’intentar encertar el resultat d’un partit de futbol, o els horòscops del diari. De fet, el partit de futbol té més variables.

Com deia, és una pràctica molt estesa. El problema és que la repercussió social del jubilat que revisa l’esdevenir de qualsevol obra pública és 0, però tothom atorga gran credibilitat a qualsevol persona amb la capacitat de dir tres frases per la tele, la ràdio o, més difícil encara, escriure-les en articles d’opinió a qualsevol publicació en paper o digital –efectivament, formo part del col·lectiu, gràcies al Cel.

Aquests endevinaires de l’opinió llancen les seves apostes a tort i a dret, i el sistema mediàtic podrit del país n’escampa les ones. I com malauradament, a) la memòria no és un bé gaire corrent; i b) cada setmana/dia/mes canvien de tema i tornem a començar, ningú recorda quina collonada es va dir abans de Nadal –feu l’exercici.

Per això, a Can Tapir, hem decidit crear un índex amb els endevinaires més famosos, tal com si fos l’Ibex35. L’hem anomenat TBPI-10: Tapir Bullshit Prophecy Index-10 –una altra idea era que la P fos per «Predictor», allò que t’hi pixes a sobre i mires a veure què surt. És a dir, l’índex amb els 10 bullshitters de l’endevinisme català.

Aprofitant l’inici de l’any nou secular 2021 [1] farem una selecció de 10 personatges i un recull de totes les seves Collonades Predictives (CP). Periòdicament n’anirem comentant alguna per aquí, posant el valor del TBPI-10 associat, com quan mires les notícies econòmiques.

A final d’any agafarem totes les CP i revisarem, esperem que una per una –si tenim temps i ens recordem–, per veure quin percentatge d’encert ha assolit cadascun dels deu escollits.

I sense més dilació, presentem el primer integrant del TBPI-10: Gonzalo Bernardos, i el primer article, El PSC sale a ganar las elecciones .

En aquest article, Bernardos ens demostra per què és el número 1 0: fa profecia en diferit, és a dir, intenta endevinar el passat. I s’equivoca. Definir a Ciudadanos com «los liberales», quan tota l’activitat política de Ciudadanos es basa a prohibir la lliure expressió d’opinions polítiques al carrer dóna molts punts al TBPI.

Però més enllà de la broma, vegem què diu Bernardos:

Pedro Sánchez manda en el PSC: no cal ser un geni per saber que des de la trotskització d’ERC pel sector catalanista del PSC –i potser abans i tot–, el Secretario General del PS(O)E és qui talla el bacallà.

Mike Iceta serà el proper Ministro de Administraciones Públicas: d’acord.

-Campanya electoral i resultat: Segons la informació dels insiders, Pdr Snchz estarà present de forma contínua a la campanya; sumat a la substitució d’Iceta per Illa, el PSC aconseguirà entre 25 i 30 escons. Això només passarà si hi ha una gran mobilització electoral a Catalunya.

I per acabar, Bernardos compleix la variable del FT, que no és «Financial Times», sinó «Futbolero Total» –variable despectiva, òbviament–, amb el símil de la darrera frase: «Hay partido».

Mentre us recomanem que llegiu la nostra publicació de ja fa dies sobre el tema dels eslògans futbolístics, ja tenim el primer integrant i les primeres prediccions de 2021.

Us predic que, sens dubte, serà un any molt divertit.

[1] Aprofito aquesta nota al peu per comentar això que tothom espera que 2021 sigui molt millor que «la merda de 2020»: si penseu que 2020 ha sigut una merda total, us proposo un exercici: 1) oblideu-vos de totes les collonades que heu vist, dit, fet i llegit a les xarxes socials; 2) feu un tomb per la natura; 3) penseu en tot el vostre 2020 i intenteu trobar 5 coses bones i maques. Si no en trobeu com a mínim 3, us diria que us convido a dinar, però més aviat us diré que teniu un problema gros amb la vostra vida. Arregleu-lo, si us plau.